iHerb tilaus Suomeen tilausohjeilla

torstai 7. maaliskuuta 2013

Suomen pimeä talvi ja D-vitamiinin tarve

Ajankohtainen D-vitamiini

Yhdysvalloissa D-vitamiini on nostattanut erityisen paljon julkista keskustelua ja D-vitamiinista on saatu paljon uutta tutkimustietoa, joilla on kumottu vanhoja harhaanjohtavia käsityksiä mm. D-vitamiinin terveyshaitoista. Maailmalla terveysalan ammattilaiset ja lääkealan yritykset ovat ottaneet rohkeasti kantaa D-vitamiinin saantisuosituksiin ja se näkyy mm. terveyslehtien artikkelitarjonnassa ja kannanottoina sosiaalisessa mediassa. D-vitamiinia on alettu lisäämään myös moniin elintarvikkeisiin, kuten erilaisiin maitovalmisteisiin. Myös D-vitamiinin myynti ravintolisänä on kääntynyt monissa maissa nousuun.

D-vitamiini Suomessa

Edellisen kerran Suomessa D-vitamiinin saantisuosituksia nuorille ja raskaana oleville sekä imettäville äideille päivitettiin vuonna 2011. Suomessa D-vitamiinin viranomaissuositus on tällä hetkellä alle 2-vuotiaille 10 µg (400 IU), 2–60-vuotiaille 7,5 µg (300 IU) ja yli 60-vuotiaille 20 µg (800 IU) päivässä.

Saantisuositusten nostamisessa pyrittiin turvaamaan D-vitamiinin riittävä saanti, mutta alan johtavat lääkärit ja tutkijat epäilevät että nykyinenkään D-vitamiinin saantisuositus ei ole Suomessa riittävällä tasolla. Terveydenalan ammattilaiset ovat huolissaan siitä, kun suomalaisten D-vitamiinitasot romahtavat merkittävästi erityisesti pimeänä vuodenaikana. Me kaikki suomalaiset kärsimme talvella D-vitamiinin puutoksesta, ellemme ota sitä purkista. Melkein mikä tahansa sairaus liittyy D-vitamiinin puutteeseen”, toteaa emeritusprofessori Ilari Paakkari Helsingin yliopistosta. Vasta nyt tutkijat ja lääkärit ovat hyväksyneet sen tosiasian, että suomalainen ei saa pelkästä ravinnosta tarvitsemaansa päivittäistä D-vitamiinin annosta, vaikka hän söisi kuinka terveellisesti tahansa.

Teimme hiljattain koululaisilla D-vitamiinitutkimuksen. Siinä D-vitamiinin puutosta esiintyi 70 prosentilla kouluikäisistä lapsista talviaikaan”, toteaa HYKS:n Lastenklinikalla toimiva lastenendokrinologian erikoislääkäri ja dosentti Outi Mäkitie. D-vitamiinin puutos ei siis ole leikin asia, vaan vakava kansanterveydellinen ongelma. Jostain syystä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pelottelee suomalaisia D-vitamiinin vaaroilla ja pitää saantisuosituksia tarkoituksenmukaisesti liian alhaisella tasolla.

Liikaa on liikaa myös D-vitamiinissa. Täytyy tietenkin muistaa, että D-vitamiini liiallisina annoksina on vaarallista. Tällöin puhutaan useiden tuhansien mikrogrammojen päiväannoksista. Suomessa muutamat ”asiantuntijat” ja asioista päättävät tahot pitävät edelleen 50 mikrogramman ylitystä ihmiskeholle myrkyllisenä, vaikka EU:n virallinen turvaraja D-vitamiinin päivittäisannokselle on 100 mikrogrammaa (µg).

D-vitamiini sairauksien ehkäisemiseen

Vasta nyt tiedemaailma alkaa kunnolla tunnistamaan D-vitamiinin terveellisiä vaikutuksia. Ennen D-vitamiinia pidettiin vain lähinnä kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan liittyvänä tekijänä, jolla ehkäistiin iäkkäiden ihmisten osteoporoosia. Ennen vanhaan epäiltiin D-vitamiinin liiallisen nauttimisen aiheuttavan myös haittavaikutuksia, jotka nykylääketiede on kumonnut. Tämän hetken tutkimusten perusteella tiedetään, että D-vitamiinilla on luultua suurempia terveellisiä vaikutuksia ihmisten vastustuskyvyn ja sillä voidaan ehkäistä jopa masennusta. Tähän mennessä on löydetty myös D-vitamiinin vaikutus noin 300 eri geeniin. Myös kroonisen kivun ehkäisyn ja D-vitamiinin välistä yhteyttä tutkitaan.

Uusien tutkimusten valossa D-vitamiinilla on havaittu myönteisiä terveysvaikutuksia ja sen uskotaan voivan ehkäistä tai hoitaa muun muassa seuraavia sairauksia:
  • Riisitauti
  • Luukato
  • Diabetes
  • Erilaiset virusinfektiot
  • Sydän- ja verisuonitaudit
  • Atooppinen ihottuman hoito
  • Syöpätautien hoitaminen
  • Krooninen kipu
  • Masennus
  • Parkinsonin tauti
  • Alzheimerin tauti

Tutkimus: D-vitamiinin influenssan ehkäisyyn

Vuonna 2010 American Journal of Clinical Nutrition-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Japanilaiset tiedemiehet osoittivat D-vitamiinin pysäyttävän lasten influenssainfektion rokotuksia tehokkaammin.

Neljä kuukautta kestäneeseen tutkimukseen osallistui yhteensä 334 kouluikäistä lasta, joista puolelle annettiin 1200 IU yksikköä eli 30 mikrogrammaa D-vitamiinia ja toiselle ryhmälle lumelääkettä. Lumelääkellä lääkityistä lapsista 31 sairastui influenssaan. Sen sijaan D-vitamiinia saaneista lapsista influenssan oireista kärsi vain 18 lasta. D-vitamiinia saaneilla oli tutkimuksen mukaan 8% pienempi riski sairastua influenssaan. D-vitamiini suojasi influenssalta paremmin kuin influenssarokotukset, joita suositellaan influenssan ehkäisyyn. Influessarokotukset suojaavat vain 1% varmuudella.


D-vitamiini iHerb verkkokaupasta

Olen ottanut syksyn 2012 aikana 10 ml Möllerin kalanmaksaöljyä ja talven 2013 aikana Now Foods, Vitamin D-3, 5,000 IU valmistetta 1 kapselin päivässä. Jokatalvinen flunssa on jäänyt D-vitamiinin nauttimisen ansiosta kokematta ja myös mielentila on ollut pirteämpi. Olen aikaisemminkin ottanut D-vitamiinia lisäravinteena, mutta joko ne ovat olleet liian mietoja tai väärässä muodossa (kuivatablettina). Nyt nauttimani päivittäisannos 5000 IU on 125 mikrogrammaa (µg), eli se ylittää hieman sen määrän, minkä Euroopan Unionin elintarvikeviranomainen EFSA nosti D-vitamiinin turvalliseksi päiväannokseksi aikuisille (100  µg). Jäämme mielenkiinnolla odottamaan Euroopan Unionin elintarvikeviranomaisen EFSA seuraavaa D-vitamiinin saantisuosituksen nostoa.

Lyhenne IU tulee englanninkielisistä sanoista International Unit, jolla tarkoitetaan suomeksi kansainvälistä yksikköä. Mittayksikköä käytetään biologisten ja farmakologisten aineiden tehon määrityksessä. D-vitamiinin määrää mitataan Suomessa tavallisemmin painon yksiköissä mikrogrammoina (µg). 1 IU:ta vastaava grammamäärä D-vitamiinille on 0,025 µg.

IU ja mikrogramma muuntotaulukko:
1 IU = 0,025 µg
10 IU = 0,25 µg
100 IU = 2,5 µg
1000 IU = 25 µg
5000 IU = 125 µg


Yksi tabletti päivässä riittää

D-vitamiini


Olen listannut alla olevaan taulukkoon mielestäni neljä parasta D3-vitamiinivalmistetta, jotka löytyvät myös eniten myytyjen D3-vitamiinien listalta iHerb luontaistuotekaupassa. Käytännössä sillä ei ole väliä, minkä valmistajan D3-vitamiinia käyttää. Hinnoissa ja kapselien määrässä on pieniä eroja, mutta vaikutukseltaan, annoskooltaan ja vahvuudeltaan ne ovat kaikki samanlaisia. Hinnat on helmikuulta 2013 ja ne saattavat muuttua ajan kuluessa, joten tarkista vitamiinivalmisteiden tarkka hinta iHerb sivuilta ennen ostopäätöstä.

Valmistaja Vahvuus * Hinta Kapselien määrä Annos päivässä Hinta/kapseli $
Now Foods 5000 IU 12,70 $ 240 1 0,05
Doctor's Best 5000 IU 11,99 $ 360 1 0,03
Healthy Origins 5000 IU 13,49 $ 360 1 0,04
Life Extension 5000 IU 8,25 $ 60 1 0,14
*) 5000 IU =  125 mikrogrammaa (µg)

Erilaisia D-vitamiinivalmisteita voi tutkia tämän linkin kautta.


Last update:
March 07, 2013

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti